בכל הנוגע למרכזים רפואיים בארץ, אחד הבולטים שבהם הוא בוודאי שערי צדק שבירושלים. זהו מרכז רפואי בעל היסטוריה עשירה, ארוכה ומעניינת והווה מרשים למדי. לפניכם סקירה קצרה, אשר מציגה את המרכז, מעט על ההיסטוריה שלו ואת מה שהוא מציע כיום:
בולט, רחב ורב תחומי
"המרכז הרפואי שערי צדק" הוא שמו הרשמי, של מרכז רפואי גדול במיוחד בירושלים. הגדול ביותר בירושלים למעשה. בכדי לתת המחשה להיקף הפעילות שמתרחשת במרכז זה דרך קבע, נציין כי הוא עושה שימוש בסדר גודל של כאלף מיטות, בשלושים מחלקות אשפוז וכשבעים יחידות ומרפאות. המרכז הרפואי שערי צדק הוא מרכז רב תחומי ובו אגפים רבים, בהם אגף נשים ויולדות, אגף כירורגיה, אגף דימות ואגף לרפואה פנימית. עוד נמצאים במקום בית החולים וילף לילדים, מרפאות ומכונים שונים, אגף מעבדות קליניות ו”מרכז הלב המשולב".
קצת היסטוריה
המרכז הרפואי שערי צדק נחנך רשמית עוד בשנת 1902! מאחר שהוא הוקם בקרבת שכונת שערי צדק בירושלים, הוא הפך להיות מוכר בשם בית החולים שערי צדק. לעתים, הוא כונה גם בשמות "בית החולים האמסטרדמי" או "בית חולים וולך". המרכז התרחב עם השנים, בהתאם לצורך ולנסיבות שונות. בין השאר, בית החולים ביקור חולים הפך להיות לחלק רשמי ממנו. את השינויים הכתיבו צרכים טכניים רפואיים, כמו גם היבטים של הביקוש לשירותי הרפואה השונים שבמקום. כמובן, בישראל כמו בישראל, לא חסרו אתגרים מיוחדים ולצידם, פתרונות יצירתיים. אנקדוטה חביבה למשל, היא שבמקום פעלה אפילו רפת (עד 1948), לשם אספקת חלב טרי. בהמשך המרכז עבר שינוי דרמטי למדי, כאשר פעילותו כולה עברה לאזור בית וגן בירושלים. כמובן, העברת מבנים מיוחדים ובהיקף כזה, איננה דבר של מה בכך. ואכן, תכנון המעבר החל עוד בשנת 1969.
כמה דגשים מעניינים
על מוסד רפואי רחב כזה, ניתן לכתוב ולספר רבות. על קצה המזלג, אלה כמה התמחויות ומחלקות מיוחדות ומעניינות במסגרתו:
- הכשרות ומחקר, במבט לעתיד – המרכז הרפואי שערי צדק משמש גם כ"בית חולים אוניברסיטאי" וידוע גם כמוסד מחקרי. הוא מכשיר סטודנטים לרפואה, בשיתוף בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים. המרכז כולל גם בית ספר לאחיות.
- טראומה ורפואה דחופה – המקום ערוך היטב לטיפול במקרי טראומה ואירועים רבי נפגעים, עם מיטב הציוד והמומחים בתחום הרפואה הדחופה. באופן מובן, נושא זה הוא למרבה הצער נושא בולט בישראל, בוודאי עבור עיר כמו ירושלים. אחת ההשלכות כך, היא שהמבנה כולל שלוש קומות מתחת לקרקע, בהן מרוכזת ומוגנת הפעילות בנושאים אלה. המרכז הרפואי שערי צדק הוא גם "מרכז אזורי לטיפול בנפגעי לוחמה כימית וביולוגית".
- מחלקת מיילדות בולטת במיוחד – מחלקת המיילדות של המרכז היא הגדולה בארץ. היא כוללת בין השאר שבעים עריסות ואף מכשיר MRI.
לאוכלוסייה דתית ולכולם
היבט מיוחד למדי של פעילות המרכז, הוא מחויבותו מראשית דרכו להלכה היהודית. מייסדי המקום הקפידו לפעול בהקפדה לפי ההלכה וכך עושים שם עד היום. מעשית, לצד בית כנסת שהוא חלק במבנה, הדבר מתבטא באופן מיוחד בכשרות האוכל – כשר למהדרין לפי בד”ץ העדה החרדית. עוד היבט מעניין בנושא זה, הוא שהמרכז כולל את מכון שלזינגר, אשר עוסק בשאלות של אתיקה רפואית, ברוח היהדות.
לסיכום
ללא ספק, למרכז הרפואי שערי צדק שמור מקום של כבוד בהיסטוריה של ירושלים ושל הרפואה בארץ בכלל. גם בהווה, הוא מהווה גורם חשוב ביותר, עבור תושבי העיר וסביבתה ובכלל.