כולנו מכירים סיפורים על דיירים בעייתיים, כאלו המפרים את תנאי החוזה שלהם בצורה בוטה ואפילו כאלו שלא משלמים ומסרבים להתפנות מהדירה. כשזה קורה, יש צעדים מסוימים שאפשר לעשות כדי לפתור את הבעיה ולפנות את הדייר באופן חוקי, למרות שזוהי לא תמיד משימה פשוטה. היא הופכת להיות אפילו יותר מורכבת כאשר מדובר בדייר מוגן, מה שלא מאפשר לפנות אותו בכל המצבים. בואו ננסה להבין מה זה בכלל אומר דייר מוגן ובאילו מצבים נוכל לפנות דיירים מהסוג הזה. שנייה לפני, עוד כמה מילים על החשיבות של ידע ופעולה סבלנית ומושכלת במסגרת מה שמאפשר החוק.
רוצים לפנות דייר? אתם חייבים את כל המידע קודם לכן
חשוב מאד להבין כי באופן כללי פינוי של דייר (גם כזה שאינו דייר מוגן) זו משימה לא פשוטה תמיד. כדי לעשות זאת חייבים לפעול בערוצים המקובלים ואסור לעשות לעולם צעדים פזיזים שעשויים אף להיחשב בתור עבירה פלילית. לפני שאתם עושים כל צעד שהוא, חשוב שתהיו בטוחים במה שאתם עושים. כאן תוכלו למצוא מדריך מקיף עם כל המידע שאתם צריכים בנושא. לפני שאתם מתחילים וודאו שאתם ערים לכל הפרטים הקטנים, שאתם מתנהלים אך ורק על פי החוק ושאתם עושים זאת בכבוד הדדי.
מהו דייר מוגן?
דייר מוגן הוא בעצם שוכר דירה ייחודי בעל זכויות שונות מאלו של שוכרים רגילים הנובעות מחוק הגנת הדייר. הסטטוס הזה בעצם מספק מענה סוציאלי למחוסרי יכולת ומאפשר דיור קבוע וזול.
דייר מוגן בעצם מקבל את המעמד הזה בכפוף להסכמת בעל הדירה ולאחר תשלום של דמי מפתח, כשליש מהערך של הדירה בשוק. ניתן לקבל גם את הסטטוס הזה בירושה אם דייר מוגן הולך לעולמו והסטטוס עובר ליורשים. דיירים מוגנים נהנים מהזכויות הבאות:
- היתר לשימוש בדירה למגורים או למטרה עסקית תוך שהבעלים מנוע מלמכור אותה או להשכיר אותה בסכום אחר.
- תשלום של דמי שכירות נמוכים של כמה מאות שקלים בחודש עם עלייה מתונה ונמוכה במחיר עם הזמן.
- הגנה מפני פינוי, הדייר עשוי להתגורר בדירה במשך כל חייו.
- הפיכת בני המשפחה המתגוררים ושוהים בנכס לדיירים מוגנים בעצמם.
כמובן שמהצד השני יש לדייר מוגן גם חובות, לרבות:
- דיירים העוזבים את הדירה לתקופה מוגדרת מכל סיבה שהיא מאבדים את הזכות להמשיך לגור בה.
- לדייר אין זכויות בנייה או שיפוץ.
- חלק מעלויות התיקון והתחזוקה בבית הן באחריות המלאה של הדיירים.
- הדיירים מחויבים לעמוד בכל תנאי החוזה לכל התקופה.
מתי אפשר לפנות דייר מוגן?
פינוי של דייר מוגן הוא הליך מורכב אומנם, אבל ישנם כמה מצבים בהם ניתן לעשות זאת בהחלט.
- הדייר מפר את התנאים וההתחייבויות בחוזה, למשל השחתה או גרימת נזק לנכס, הטרדת שכנים, שימוש בדירה להפקת רווח בלתי הוגן וכו׳.
- כאשר רוצים לפנות את הדייר לטובת שיפוץ ושדרוג של המבנה. למשל אם זה נכס שעומד לעבור שיפוץ במסגרת של פרויקט פינוי בינוי.
- כאשר הסטטוס איננו מוסדר בחוק. למשל אם מגלים כי בחוזה הכתוב לא מוזכר כי ישנה הסכמה על סטטוס דייר מוגן, אם הדייר המוגן לא שילם את דמי המפתח וכן הלאה.
לסיכום
לפנות דייר מוגן זה אפשרי, גם אם עשוי להיות מסובך. אם אתם נמצאים בסיטואציה הזו, חשוב מאד לקחת את הזמן ולברר בסבלנות את המצב. זכרו לפעול תמיד במסגרת החוק כדי שלא תמצאו את עצמכם מסתבכים במצבים לא נעימים. בהצלחה!