דואגים לקידום החדשנות בישראל: הכירו את רשות החדשנות

גורמים שונים מעורבים בקידום החדשנות במדינה בצורה שיטתית. אחד הבולטים שבהם, הוא סוכנות החדשנות הישראלית או רשות החדשנות. אולי מוכר לכם שמה הקודם מהעבר – "לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה”. מה עושה רשות החדשנות בפועל?

ארגז כלים לקידום חדשנות

בתמצית, הרשות מסייעת לקדם יוזמות חדשנות טכנולוגית, במגוון רחב של אופנים. זאת, באמצעות שורת "זירות", שעוד מעט נרחיב לגביהן. חשוב לציין, שכאשר אנו מדברים על חדשנות בהקשר הרשות לחדשנות, אין הכוונה לחדשנות בהייטק בלבד. רשות החדשנות מספקת סיוע לפיתוח הרעיון, כסיוע כספי בדמות מענקי מו"פ וכסיוע במסגרת חממות טכנולוגיות ומעבדות. במקביל, היא מקבלת תמלוגים מהכנסות של חברות שהצליחו בעזרתה. אלה תמלוגים אשר חוזרים לשמש למטרה הטובה, של השקעה ביוזמות חדשות. הרשות גם מקדמת שיתופי פעולה בין גורמי תעשייה ואקדמיה, בארץ וגם מחו"ל. כך שניתן לתאר את מה שהיא עושה כ"ארגז כלים" עשיר, לסיוע למגוון יוזמות במגוון דרכים ולקידום החדשנות.

הזירות השונות

אלה כמה מה"זירות" המסייעות שהרשות מפעילה:

  • זירת ההזנק – מסייעת ליוזמות בתחילת דרכן. זה יכול להיות כמובן סטארטאפים, אך מדובר גם ביוזמות של תאגידים.
  • זירת חברות בצמיחה – מסייעת לחברות בשלבים מתקדמים יותר, של צמיחה ושל "חברות בוגרות". מסייעת להן להתייצב ולהמשיך בהצלחה בדרכן.
  • זירת תשתיות טכנולוגיות – זירה אשר מתמקדת בשיתופי פעולה בין גורמים בתעשייה המקומית לגורמים באקדמיה המקומית.
  • הזירה החברתית ציבורית – מוקדשת לקידום חדשנות בסקטור הציבורי ובארגונים חברתיים.
  • זירת ייצור מתקדם – זירה שמוקדשת לחדשנות, מחקר ופיתוח בתעשייה היצרנית. מכוונת במיוחד לבעלי מפעלים.
  • זירת המערך הבינלאומי – מרכזת את הפעילות מול גורמי חוץ בהקשר קידום חדשנות בארץ. הדבר עשוי להתבטא למשל בקרנות דו-לאומיות ובהסכמים שונים לשיתופי פעולה.

 

 

לא קל להתחיל

בכדי להבהיר עד כמה חשובה פעילות סיוע מהסוג שמציעה רשות החדשנות, חשוב להדגיש כי רעיון טוב בהחלט איננו מספיק בכדי להצליח. יזמים עשויים להיות בעלי מומחיות בתחום שאליו שייך הרעיון, אך מה לגבי כל השאר? מחקר ופיתוח עשויים לדרוש מומחיות מסוגים רבים, באופן משולב וברמה גבוהה. ההיבט הכספי הוא זווית נוספת, שעשויה להיות מורכבת למדי. ישנם עוד אינספור היבטים משמעותיים, כגון השלכות חוק ופטנטים. גם כאשר יודעים כיצד להתחיל ויש את כל הדרוש לכך, כאשר מדובר על חדשנות ההמשך תמיד בסימן שאלה. לכן לא בטוח האם המאמצים אכן יישאו פרי, עד כמה וכיצד. ואילו תקציבים יידרשו בפועל? היבטים אלה מאוזנים בעזרת רשות החדשנות, בעזרת גיוון וגמישות. מחד, היא מציעה גיוון בסוגי הסיוע שהיא מסוגלת להעניק. מאידך, ישנה גמישות בסיוע שמוצע בפועל ובהמשך הדרך, בהתאם לנסיבות ולהתפתחות הפרויקט.

למעוניינים במידע נוסף

פעילות רשות החדשנות היא פעילות מורכבת למדי. היא גם משתנה ומתעדכנת תדיר. למשל בהצגת "קול קורא" – פרסומים דומים מעט למכרזים, אשר נוגעים לשיתופי פעולה בין גופים שונים ויוזמות שונות. מה שקראתם עד כאן, הוא רק על קצה המזלג. לכן, אם הנושא מעניין אתכם, מומלץ להמשיך אל אתר רשות החדשנות, אשר מספק מידע נוסף, רב ועדכני. במעבר על האתר, תחשפו לנקודות רבות נוספות, כולל נושאים והיבטים שאולי לא חשבתם עליהם עד כה בהקשר זה. למשל, שאלות שונות בנוגע להיבט הקניין הרוחני על הידע שמפותח. כמו כן, תמצאו באתר מידע על אופני הפנייה לרשות.

לסיכום

כל מי שעוסק בפיתוח יוזמות טכנולוגיות חדשות, כדאי שיכיר את הרשות לחדשנות. ייתכן שזו תהיה התחלה של שיתוף פעולה פורה, אשר יזניק את הרעיון שלכם קדימה.

מאמרים אחרונים

גאווה ישראלית

נגישות