בכמה רמות – הכול על אוטיזם

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה של מודעות הולכת וגוברת לנושא של אוטיזם, בעיקר צעירים אוטיסטיים שמחליטים לצאת מהמבוכה ולספר בפתיחות אודות ההשפעה של האוטיזם על איכות החיים שלהם. למעשה, חשוב להבין כי אוטיזם היא הפרעה התפתחותית נוירולוגית אשר לרוב מתרחשת בעקבות מרכיב גנטי, סביבתי ותורשתי כאשר לרוב היא מאובחנת בשנות החיים הראשונות של ילדים. אוטיזם מתחלק למספר רמות תפקוד, כאשר חלק מהאוטיסטיים יכולים בהחלט להשתלב בחברה וזאת למרות המאפיינים של ההפרעה. בשביל לשפוך אור על הנושא, בחרנו להציג את כל המידע שחשוב לדעת אודות אוטיזם, תסמינים וכן דרכי טיפול.

אוטיזם – כל מה שצריך לדעת

התסמינים של אוטיזים מתחלקות לשניים – בפן החברתי וכן בפן ההתנהגותי. בכל הקשור לקשיים חברתיים, אוטיזם מגיע לידי ביטוי בקושי בייצור חברויות חדשות לצד קשיים התנהגותיים שמגיעים לידי ביטוי בהתנהגות כפייתית, בעקבות חזרה על אותה מילה או פעילות שחוזרת על עצמה באופן אוטומטי – התנהגות שמאפיינת בעיקר אוטיזם בתפקוד נמוך. אולם, אוטיזם בתפקוד גבוה מתבטא בצורה שונה מאחר והוא לרוב כולל קושי בהבנה של מצבים חברתיים לצד שימוש בטון דיבור אחר מהמקובל, כאשר ההבדל המרכזי בין אוטיזם בתפקוד נמוך לבין גבוה הוא היכולת של האוטיסטים להשתלב בחברה ללא צורך במתן של תמיכה, בעקבות היכולת לתפקד באופן עצמאי.

כאשר אנחנו מדברים על אוטיזם, ישנה חשיבות עליונה לאבחון מוקדם, וזאת מאחר והתערבות טיפולית יכולה לסייע ליצירה של איכות חיים משופרת, כולל למידה של פונקציות חדשות, כפי שעלה בשורה של מחקרים שנערכו בתחום. כיום ניתן לאבחן ילדים החל מגיל שנה, אולם בפועל למרות התהודה הגדולה מחקרים מראים שילדים (למשל בארה"ב) לא מאובחנים לפני גיל 4 או 5. גיל האבחון הממוצע בישראל הוא כשנתיים וחצי, כאשר בזכות המודעות ההולכת וגדלה ניתן להבחין במגמה שבמסגרתה יותר ויותר הורים מפנים את ילדיהם לקבלת אבחון, מתוך מטרה ליצור שיפור ממשי באיכות החיים גם בגילאים צעירים ובוודאי בגילאים בוגרים.

 

 

מה חשוב לדעת אודות ההפרעה?

מחקרים מראים כי השכיחות להופעה של אוטיזם היא גבוהה יורת בקרב בנים, בשיעור של פי 3. בדומה להפרעות אחרות כמו למשל מאניה דיפרסיה, התערבות מוקדמת ויצירה של תוכנית טיפול פרטנית היא הכרחית לטובת שיפור היכולת של המאובחנים להשתלב בחברה עם סיוע מינימלי, בעקבות פיתוח של שורת טיפולים הכוללים בין היתר טיפול רגשי, ריפוי ועיסוק לצד שילוב במסגרות חברתיות שמגבירות את היכולת של אוטיסיטים להשתלב בחברה, כולל במסגרות כמו למשל המסגרת הצבאית.

בשנים האחרונות נרשמת התקדמות משמעותית ביכולת לטפל בילדים כמו גם מבוגרים אשר מאובחנים על הספקטרום האוטיסטי, כאשר אחד מהטיפולים המתקדמים ביותר הוא טיפול CBT המאפשר לאוטיסטים לקבל מערך תמיכה המתבצע בסדרה של פגישות שנועדו לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, כל זאת לטובת הפחתה של המצוקה הרגשית ואף להתמודד בסיטואציות חברתיות מורכבות. לצד זה, ריפוי ועיסוק לצד פגישות עם קלינאית תקשורת המתמחה בטיפול באוטיזם יכול גם הוא להוביל לשיפור משמעותי ביכולת להתמודד עם אתגרים חברתיים ותעסוקתיים, הן בעבור אוטיסטים בתפקוד נמוך בוודאי לאוטיסטים בתפקוד גבוה.

בניית מערך תמיכה לטובת מתן טיפול אפקטיבי

מערכת התמיכה המשפחתית כמו גם החברתית היא חיונית לטובת שיפור המסוגלות האישית. קריאה של ספרים בתחום לצד יצירת קשר עם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה היא חיונית, ועל כן אם הילד או הילדה מפגינים תסמינים, נדרש לפנות בהקדם לטובת אבחון ובהתאם לכך גם יצירה של תוכנית טיפול נרחבת.

לסיכום

אוטיזם היא הפרעה שכיחה שמשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים של המאובחנים על הספקטרום. יחד עם זאת, באמצעות שיפור במערכת הרפואה והטיפול ניתן בהחלט לסייע לילדים על הספקטרום, לטובת השתלבות חלקית או מלאה בחברה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

גאווה ישראלית

נגישות