יום שמח יום עצוב: הכול על מאניה דיפרסיה

אחת מהפרעות הנפש הנפוצות והשכיחות ביותר היא מאניה דיפרסיה. ואן גוך, רובין ויליאמיס וקורט קובין הם רק חלק מהמפורסמים אשר אובחנו עם מאניה דיפריסה או בשמה העברי – הפרעה דו קוטבית, כאשר רבים אחרים  אין מדובר רק בהפרעה של אנשים מפורסמים אלא היא נפוצה מאוד, כאשר ע"פ ההערכות כ-3% מהאוכלוסייה מאובחנים עם ההפרעה הזו.. הסימפטומטיים של מאניה מגיעים לידי ביטוי בשלושה מאפיינים מרכזיים: רגשי, התנהגותי ומחשבתי. בשביל לשפוך אור אודות ההפרעה, להלן כל מה שצריך לדעת על מאניה-דיפרסיה.

מאניה דיפרסיה – שינויים חדים במצב הרוח

הפרעה דו קוטבית או מאניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית המאופיינת במנעד רגשי רחב שמגיע לידי ביטוי באפיזודות שונות – החל מזריקת מרץ פתאומית ועד לנפילה דרמטית שמאופיינת בחוסר חשק לעבוד, ליצור קשר עם בני משפחה וחברים ועוד. הפרעה דוקוטבית זו עלולה להתפרץ בכל גיל, כאשר מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי מדובר בהפרעה שיש לה קשר ישיר למרכיב גנטי. מאחר והיא מאופיינת במצבים משתנים של מצב הרוח, היא עלולה להטעות מאחר ובחלק מהמקרים המאובחנים יכולים לתפקד באופן נורמטיבי ואפילו מעל הממוצע ובבת אחת לחוות שינויים דרמטיים שמגיעים לידי ביטוי בירידה בתאבון, עצבות ואפילו מחשבות אובדניות.

כיצד מאבחנים את ההפרעה?

אבחון של הפרעה דו קוטבית מתבצע על ידי פסיכיאטר אשר בוחן את המצב הרגשי כמו גם הגופני של המטופל. זה הזמן להסביר כי מדובר בהפרעה שמתחלקת לשני סוגים: הפרעה קוטבית מסוג 1 והפרעה דו קוטבית מסוג 2. בסוג הראשון של דו קוטביות, מדובר בעוצמה גבוהה מאוד של מאניה שמגיעה לידי ביטוי באנרגיה גבוהה מאוד, שיכרון חושים, חשיבה מהירה לצד התנהגות אימפולסיבית. הסוג השני מאופיין במאניה נמוכה באופן יחסי, אולם גם בסוג הראשון וגם בסוג השני ישנה תקופה ארוכה של דיכאון.

ביטחון עצמי גבוה לצד התקף זעם שמגיעים לרוב משום מקום הם תסמינים קלאסיים של מאניה, כאשר בחלק מהמקרים פסיכיאטר ימליץ על אשפוז כפוי, במידה ויש גם נטייה אובדנית בעקבות  השינויים הקיצוניים במצב הרוח. יחד עם זאת, צריך לזכור כי התסמינים משתנים מאדם אחד לשני, ועל כן פנייה לקבלת אבחון היא חיונית לטובת יצירה של תוכנית טיפול פרטנית.

 

 

מהו הטיפול במאניה-דיפרסיה?

אם עד לפני  מספר שנים הטיפול הנהוג בתחום של הפרעות נפש היה לרוב במסגרת של תוכנית טיפול במוסד סגור, כיום ניתן להבחין בשינוי מגמה שמגיע לידי ביטוי ביכולת לסייע לאותם מתמודדי נפש באמצעות טיפול המתבצע במסגרת של טיפולים קוגנטייבים כמו למשל טיפול CBT או טיפול ACT אשר נמצאו בשורה של מחקרים כבעלי יכולת לסייע למאובחנים לקבל את ההפרעה ולא להתנגד לה, וזאת על ידי חיזוק המסוגלות האישית על רקע של השלכות משמעותיות בנוגע לאיכות החיים, החל מהיכולת לתפקד בעבודה לאורך זמן ועד ניהול של מערכות יחסים.

בנוסף, טיפול בבית מאזן מהווה גם הוא דרך לטפל ולאזן את המצב הרגשי, וזאת בעקבות צוות מסור אשר מאפשר ליצור תמהיל התמודדות אפקטיבי שמתבצע הן באמצעות טיפול רגשי והן באמצעות טיפול תרופתי.

לסיכום

מאניה-דיפרסיה היא הפרעה נפשית נפוצה שמשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים של מבוגרים כמו גם בני נוער שסובלים מהתפרצויות שנעות בין אופוריה לבין דיכאון. אפיזודות אלו עלולות להתפרץ בכל שלב ובכל גיל, ועל כן חשוב להבין כי הטיפול הוא המפתח לטובת יצירה של איכות חיים – וזאת למרות ההתמודדות עם מחלת נפש שאין לה מרפא.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

גאווה ישראלית

נגישות