רובוטים וקווי ייצור הולכים ביחד היטב מזה שנים. למעשה, כיום זה נראה כדבר מובן מאליו, אם כי במשך רוב ההיסטוריה האנושית היינו רחוקים מאוד ממצב זה. על מה שמכונה המהפכה התעשייתית שמעו כולם והדבר נלמד בשיעורי היסטוריה. מה זה אומר בפועל עבור עסקים שעוסקים בייצור? עבור מי שמתכוונים להיכנס לתחומים כאלה?
שילוב רובוטיקה ואוטומציה בקווי ייצור
קווי ייצור הם המצאה מודרנית יחסית, אשר היוותה בעצמה מהפכה מסוימת. משמעותית במיוחד, הייתה הכנסת אוטומציה ורובוטיקה לתמונה. כל זאת יכל להתקיים, רק כאשר כל הטכנולוגיות שדרושות לשם כך היו זמינות וגם בשלות מספיק. לכן, אוטומציה בתעשייה לא הגיעה, עד שלא ראינו שימוש מתקדם ובטוח בחשמל והמצאות מפתח חשובות, כגון המצאת המנועים החשמליים. עוד מידע בנושא אוטומציה תעשייתית, זמין באתר ארק אוטומציה. כאן נשלים את התמונה בקצרה, עם עוד כמה נקודות חשובות לגבי ההיסטוריה של נושא זה: אוטומציה באה לפני הרובוטים, מאחר שהיא פשוטה יותר. אך גם היא דרשה דבר מה חשוב ביותר ודי מתוחכם – אמצעי ניטור ובקרה. בהתחלה, הדברים מומשו באופנים מכניים שונים. בהמשך, היו פתרונות חשמליים בסיסיים, כגון מפסקים וממסרים. הומצאו דרכים פשוטות לפתרון אתגרים נקודתיים, כגון ניתוק מעגל חשמלי כאשר החום בנקודה מסוימת בקו הייצור עולה על נקודה מוגדרת מראש. או זיהוי מידת העיוות בחלק מתכת, באמצעות רכיב פשוט כגון Strain gauge. בהמשך, ראינו את התפתחות עולם האלקטרוניקה והדבר איפשר להזניק את הניטור והבקרה לרמות גבוהות בהרבה. הרובוטים היו שלב מתקדם אפילו יותר והם הציבו אתגרים טכנולוגיים משמעותיים, שעם השנים ניתן להם מענה טוב יותר ויותר.
היתרונות הרבים לעסקים
רובוטים בקווי ייצור מיושמים תודות לתועלות שהם מביאים. ביישום חכם, אלה עשויות להיות בין השאר תועלות של
- מהירות – היכולת לעשות עבודה דרושה, הרבה יותר מהר מבני אדם.
- דיוק – היכולת לספק רמות דיוק גבוהות משל אדם, בהתמדה שמבטיחה רמת איכות מבוקשת וגם במהירויות עבודה גבוהות במיוחד (מהירות עשויה להפריע לדיוק אצל עובד אנושי).
- חסכון במשאבים – רובוט הוא דבר יקר. אך ביישום חכם (מבחינה כספית), ההשקעה בו עשויה להשתלם ולהחזיר את עצמה בגדול. כך שעשויים להשיג באמצעות רובוטים בקוו הייצור חסכון במשאבים כספיים, בזמן ובכוח אדם.
המהפכה התעשייתית עוד לא נגמרה!
אך למעשה, זה עוד לא נגמר. אנחנו נמצאים בפועל, במעין מהפכה מתמשכת בנושא זה. בין החידושים והמגמות שרואים גם כיום, נמצאים למשל
- הוזלת המוצרים – הוזלה מתמשכת של הרובוטים ומנגנוני האוטומציה. ההוזלה מאפשרת ליישם אותם ביותר מקומות, פשוט מאחר שהיא תורמת להפיכתם ליותר משתלמים.
- רובוטים שיתופיים – קובוטים הם סוג רובוט מיוחד, אשר תוכנן מראש לעבוד בקרבה לבני אדם. בעוד רובוטים תעשייתיים רגילים דורשים הפרדה מסיבות של בטיחות, קובוטים מתוכננים להיות בטוחים גם במקרים של התנגשות עם עובד אנושי.
- פיתוחים חדשים – רובוטים משלבים כמה וכמה סוגי טכנולוגיה, למכונה אינטגרטיבית אחת. בטכנולוגיות השונות, ישנו תהליך מתמיד של שכלול ואף פיתוח חידושים שונים. החידושים משתלבים בהדרגה בעולם הרובוטיקה ופותחים אפשרויות חדשות ליישומם בעסקים.
השפעות מגוונות על שוק העבודה
כידוע, לרובוטים הייתה ועדיין ישנה, השפעה רחבה ומשמעותית על שוק העבודה. היכן שמכניסים רובוטים לתמונה, הדבר מגיע לעתים קרובות על חשבון עובדים אנושיים. אם כי לא תמיד. במקביל לכך, כניסת הרובוטים גם דורשת בעצמה זמינות של עובדים סביב עולם הרובוטיקה עצמו. כך שיש כאן שינוי בקשת המקצועות ולא רק אבדן מקומות עבודה.
לסיכום
מהפכת האוטומציה התעשייתית ושילוב רובוטיקה בקווי ייצור, השפיעו ועוד יוסיפו להשפיע על העולם המודרני. אלה דברים, אשר לכל עסק מודרני בתחום הייצור חשוב להכיר ומומלץ להבין לעומק.