איך מגדירים מצב של אובדן כושר עבודה ואיך אפשר להתמודד איתו?

הידיעה שיש עבודה שמספקת פרנסה לכל המשפחה חשובה ומעניקה שקט נפשי. עם זאת, יש לקחת בחשבון שתאונה או מחלה עשויה לפגוע ביכולת לעבוד, ואף לאיים קשות על כושר ההשתכרות. במצב שכזה יש לקחת בחשבון שייתכן ומדובר באובדן כושר עבודה, וזאת כי אם אכן זוהי הסיטואציה זוכים בסיוע מהותי מטעם ביטוח לאומי (וייתכן שמכמה כיוונים נוספים). מכאן שמומלץ להבין מה מגדיר אובדן כושר עבודה ואף מה ניתן ורצוי לעשות אם אכן חושדים שזהו המצב. עוד ראוי לציין שבין אם עובדים בעבודה שנחשבת מסוכנת ובין אם רק עובדים על המחשב, תאונת עבודה עדיין יכולה להיות חלק מהמשוואה. מה אם כן רצוי לדעת בנושא? להלן מספר דגשים חשובים:

הגדרה לצד המלצה

אם נתחיל מהבסיס, נמצא שהחוק מגדיר אובדן כושר עבודה בצורה הבאה: מצב שבו אדם איבד את היכולת לעבוד במשלח ידו הקבוע (אם באופן מלא ואם באופן חלקי), וזאת בעקבות מחלה או תאונה. כמו כן, קיים הבדל בין סיטואציה שבה מנועים מלעבוד בכל סוג של עבודה באופן גורף, לבין מקרה שבו אומנם לא ניתן להמשיך לעבוד בעבודה הקבועה, אך כן ניתן לעבוד בעבודה חלופית. פה ראוי לדעת שניתן להשיג סיוע מכמה כיוונים, ועל כן במצב כזה כדאי להיעזר בעורך דין אובדן כושר עבודה. אם כדי להבין את מי ניתן לתבוע, אם כדי להבין כיצד נכון להתנהל מהרגע שבו האירוע קרה, ובאופן כללי כדי להשיג את הסכום המרבי בזמן הקצר ביותר.

 

 

את מי ניתן לתבוע?

אם אכן מגיעים למצב שבו מצב בריאותי אינו מאפשר להמשיך לעסוק בעבודה הרגילה, חשוב לדעת שרבים יכולים להתנהל מול שני גופים: מול ביטוח לאומי ומול חברת הביטוח הפרטית, וזאת בתנאי שקיים ביטוח פרטי מתוקף קרן הפנסיה, או מתוקף ביטוח המנהלים. עם זאת, גם יכול להיות ברקע ביטוח פרטי רלוונטי – חשוב לוודא זאת. באשר לביטוח לאומי, נרחיב שהוא בוחן את דרגת האי כשירות לעבוד, ובהתאם לאחוזים קובע את גובה הקצבה. כל עוד נקבעים מעל ל-50% אובדן כושר עבודה זכאים לקבל קצבה, כאשר ייתכן שקיימים ברקע גורמים משפיעים נוספים, כגון ילדים שתלויים באותו אדם ברמה הכלכלית. במקביל, הביטוח מטעם קרן הפנסיה מצריך להוכיח פגיעה של לפחות 25%, כאשר כאן יש לפעול מול "פנסיית נכות", וגם כאן יש לעבור וועדה רפואית.

צפו לשורה של קשיים

לכאורה הכול פשוט. ביטוח לאומי מבקש לתמוך באנשים שכושר ההתפרנסות שלהם נפגע, ומי שיש לו ביטוח פרטי פשוט צריך לוודא שהוא עומד בתנאים. עם זאת, בפועל מתעוררים לא פעם שלל קשיים ומכשולים. ביטוח לאומי לא ממהר לפצות, אנשים ממשיכים לעבוד ובכך פוגעים בהיתכנות לקבל תגמולים, קשה להוכיח אובדן כושר עובדה ספציפי, אנשים מבלבלים בין "פוליסה לפי עיסוק מקצועי" לבין "פוליסה בסיסית" וכדומה. אם בכל זאת לא די, הרי שחברות הביטוח נוטות להתחמק מאחריות, והן נעזרות בשלל צידוקים שנשמעים חד משמעיים. חברות הביטוח עשויות לטעון שמדובר במקרה חריג שאינו מכוסה, שבעת ההצטרפות לפוליסה הוסתר מידע רלוונטי, שהמקרה אירע טרם נחתמה הפוליסה וכדומה.

לסיכום

לאור כל זאת יש להבין שגם אם קיים סיוע ברקע וגם אם עומדים בכל התנאים, עדיין ייתכן שתתקלו מול שלל מכשולים. מכאן שאם מבקשים להשיג את הפיצוי המרבי, להבין כיצד נכון התנהל, לדעת כיצד לענות לחברות הביטוח שמנסות להימנע מהעברת פיצויים, להבין לאלו סכומים ניתן לצפות (ולאורך איזו תקופה), ואף אם מבקשים תמונה כללית לגבי סך ההטבות וסך התהליך, בהחלט טוב לדעת שיש עורך דין מקצועי שנמצא לצדכם. רק בריאות ובהצלחה!

נגישות