אם הגעתם לגיל פנסיה, ייתכן שאתם זכאים למענק פרישה מהמעסיק שלכם, בהתאם לתנאים של החוזה או ההסכם שלכם. עם זאת, מענק פרישה ניתן לעובדים לא רק כשהם מגיעים לגמלאות, וייתכן שכבר בעבודה הנוכחית שלכם בענף הקולינריה או בכל תחום אחר תהיו זכאים למענק כזה כשתסיימו את העבודה אחרי פיטורים או התפטרות. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על המענק הזה ועל התנאים שלו.
מהו מענק פרישה ומי זכאי לו?
מענק פרישה הוא סכום כסף המשולם לעובד על ידי המעסיק עם סיום העבודה. כשמדובר במענק פרישה לגמלאות, המענק הוא בעצם תגמול עבור שנות עבודתו של העובד בארגון, ומטרתו לספק לפורש רשת ביטחון כלכלית למעבר מחיי עבודה לחיי הפנסיה, אבל יכול להיות שמגיע לכם כבר עכשיו מענק פרישה מהעבודה שלכם ביום שבו ההעסקה שלכם תסתיים בצורה כזאת או אחרת. מבחינה משפטית, הזכות למענק פרישה יכולה לנבוע מחוקי העבודה, מהסכמים קיבוציים החלים על העובד או מחוזה ההעסקה האישי. בדרך כלל קיים קשר ישיר בין ותק העובד במקום העבודה לזכאותו ולגובה המענק שיקבל.
תנאי זכאות עיקריים
כדי להיות זכאים למענק פרישה, על העובדים לעמוד בכמה תנאים בסיסיים:
- הגעה לגיל פרישה המוגדר בחוק או צבירת ותק ושנות עבודה כפי שנקבע בהסכם הקיבוצי או בחוזה האישי הרלוונטי
- סיום יחסי עובד-מעביד בפרישה מרצון ולא בנסיבות שליליות כמו פיטורים בשל עבירות משמעת (לצורך העניין, פיטורים בשל סיבות כמו קיצוץ כוח אדם יכולים לזכות אתכם במענק הזה, בהתאם לתנאי החוזה)
- היעדר חובות או יתרות שליליות מול המעסיק בעת הפרישה
- לא כל מי שמגיע לגיל פרישה זכאי אוטומטית למענק. הזכאות תלויה בכך שהעובד מועסק במסגרת הסכם או חוזה הכוללים סעיף מתאים. לכן חשוב לבדוק זאת מול מחלקת משאבי האנוש מבעוד מועד
עם השלמת תנאים אלו העובד אמור להיות זכאי למענק פרישה על פי ההסדרים הספציפיים החלים עליו.
סוגים נפוצים של מענקי פרישה
מענק פרישה לעובדי מדינה
עובדי מדינה בישראל זכאים למענק פרישה הקבוע בחוק שירות המדינה (גמלאות) נוסח משולב. גובה הפיצויים הוא לרוב באופן של משכורת אחרונה כפול מספר שנות העבודה, כאשר העובד נדרש לצבור לפחות 10 שנות ותק על מנת להיות זכאי. חלק מהעובדים הבכירים או בעלי הסכמים אישיים עשויים להיות זכאים למענק בתנאים נוחים יותר המעניקים ערך נוסף בגין גורמים כמו היקף האחריות שהיה לעובד בתפקידו.
מענק פרישה במגזר הפרטי
המגזר הפרטי מאפשר גמישות רבה יותר במתן מענקי פרישה מוגדלים, בעיקר לבכירים ובעלי תפקידים קריטיים שהתאגיד מעוניין לתגמל ולשמר עד לפרישה. לכן ייתכנו מגוון שיטות ונוסחאות חישוב על בסיס ותק, אחריות ניהולית או רכיבי שכר ייחודיים. חשוב לציין שמענק הפרישה אינו מחליף פיצויי פיטורין, ואם העובד זכאי גם להם הוא יקבל את שני הסכומים.
חישוב גובה מענק פרישה
מודל החישוב הנפוץ והמקובל ביותר למענק פרישה בישראל הוא משכורת אחרונה כפול שנות ותק המזכות אתכם במענק. המשכורת אחרונה היא השכר שקיבל העובד בחודש האחרון המלא שלפני הפרישה, ללא רכיבים חד פעמיים או בונוסים. ברוב המקרים מדובר במשכורת הקובעת גם לצורכי פנסיה ופיצויי פיטורין. שנות הוותק המזכות הן מספר השנים והחודשים המזכים במענק פרישה על פי הקריטריונים של הארגון. הרכיב הזה לא בהכרח זהה לוותק הכולל לצורכי פנסיה או פיצויים. ארגונים מסוימים משתמשים בצורות שונות של הנוסחה הזאת, המתבססות על מרכיבים נוספים כמו בונוסים, רכיב משרה ניהולית, גיל העובד הפורש ועוד. חשוב להתעדכן לגבי שיטת החישוב המדויקת הנהוגה במקום העבודה שלכם.
גורמים המשפיעים על סכום המענק
מעבר לנוסחה הבסיסית, גובה מענק הפרישה הסופי יכול להיות מושפע מכמה פרמטרים חשובים הקשורים למאפייני העסקתו של העובד:
- הגדרת המשכורת הקובעת – סוגי התשלומים והרכיבים הנכללים בה
- הכללת ממוצע של מספר משכורות אחרונות ולא רק המשכורת הסופית בחישוב
- חלוקת הוותק למדרגות המקנות אחוזי זכאות שונים במענק (למשל מדרגות 10-15, 15-20, 20+ שנה)
- מקדמים מיוחדים כתוספת למענק עבור עובדים בכירים או בתפקידים ניהוליים
- הסדרים אישיים או נקודתיים המשפרים את תנאי המענק ביחס להסכם הכללי (בהתאם לסיכום בין העובד למעסיק)
מיסוי מענקי פרישה
מס הכנסה ורשויות המס בישראל מכירות בכך שמענק פרישה הוא אירוע חד פעמי של תגמול העובד בגין תקופת עבודתו הכוללת. לכן קיימים פטורים ממס עבור סכומים מסוימים במענק:
- פטור בסך הקבוע בפקודת מס הכנסה
- פטור נוסף השווה למכפלת שנות הוותק בסכום הנקוב בפקודה
- פטור של עד 50% מסכום המענק העולה על שני הפטורים הקודמים
יתרת המענק מעל לפטורים חייבת במס הכנסה בהתאם למדרגות המס השולי של העובד הפורש. ניתן להפחית את נטל המס הכולל על ידי פריסת המענק לתשלומים לאורך מספר שנים.
בדיקת החסכונות שלכם
זה לא משנה אם אתם עדיין בשיא שנות העבודה שלכם או לקראת פרישה – חשוב מאוד שתהיו מודעים לכל החסכונות הקיימים שלכם כדי להכין רשת ביטחון כלכלית יציבה בגיל הפרישה, וגם כדי שתוכלו לנצל את השוק היום כדי ליצור חסכונות לטווח קצר, בינוני וארוך. חשוב לערוך בירור יתרת קרן השתלמות באופן עצמאי ובירור של כל החסכונות שיש לכם, או לפנות לגורמים מקצועיים כדי לבדוק את המוצרים הפיננסיים שלכם ואת ההתאמה שלהם לתוכנית שלכם כדי ליצור חסכונות שתוכלו להשתמש בהם לעתיד לכל מטרה.
במקביל לכך חשוב מאוד לבדוק גם את מסלול הפנסיה שלכם ואת ההמלצות בתחום.יש אתרים שבהם תוכלו לערוך השוואת תשואות קרנות פנסיה ב-2 דקות כדי למצוא את המסלול שהכי מתאים לכם ולרמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת, ומשם הדרך להעברת הכספים שלכם מהתוכנית הנוכחית היא די מהירה ופשוטה. תוכלו להתייעץ בכל עת עם מומחים מבתי ההשקעות השונים או מחברות ייעודיות בתחום הייעוץ כדי לדעת שאתם על המסלול הנכון ליצירת חיסכון גדול ככל האפשר.
לסיכום
מענק פרישה הוא סכום כסף שיכול להצטרף לשורת הזכויות שמגיעות לכם בחוק בסיום העבודה, וזה לא משנה אם אתם פורשים לגמלאות או רק מסיימים את העבודה במקום הנוכחי. ניהול נבון ומושכל של מענק הפרישה ושל החסכונות שלכם יכול להיות בעל השפעה ארוכת טווח, להבטיח רווחה כלכלית בכל גיל ובעיקר בגיל הפרישה, ואף לסייע בהורשה לדורות הבאים. ככל שתתכוננו לנושא מוקדם יותר, כך יהיו לפניכם יותר אפשרויות ותוכלו להיות בטוחים שהכסף שלכם צובר ריביות לטובתכם למשך שנים קדימה.